Selasa, 29 Januari 2013

kisah ' love is sweet ' #6

assalamualaikum & hello...

-lagi entry basi-

tengok orang ada pegang bunga tangan aku pun nak jugak. gigih okey pegi pasar pagi-pagi sabtu. a week before dah siap remind peneman setia m.u.m.m.m.y cakap nanti bawak pergi Pasar Besar Ipoh sebab nak beli bunga hidup. mula-mula harus dengar bebelan jugaklah. tapi si anak dah merengek tahap melemaskan jadinya si ibu tadi menurutkan jugak. mana taknya hari-hari call then setiap hujung bicara tak lepas dari cakap pasal bunga tangan bunga tangan dan bunga tangan. rimaskan. hahaha. tak nampak sebenarnya kepentingan bunga tangan tapi super duper excited aku dengan bunga tangan. satu je aku rasa dengan bunga tangan hiduo nie sebab aku boleh keringkan dan simpan jadi kenagan. untill now aku simpan bunga itu. its so worth it.
.

makanya hari sabtu keluarlah dua beranak nie ke pasar atas tujuan beli bunga selain nak beli perkakas tepak sireh. kenapa pergi hari sabtu tak pergi hari ahad? sebab kang huru hara pergi hari ahad. majlis hari ahad takkan gigih jugak nak beli hari ahad kan. kang bunga hidup entah ke mana aku entah ke mana.
.

so pilihan hati haruslah bunga mawar merah. RM10.00 untuk 24 tangkai bunga mawar merah. murahkan. sangat teruja hokey tengok sana sini bunga hidup sedang kembang mekar. rasa macam nak jadi penjual bunga jugak. mesti tak stress-kan. gadis dan bunga, oh owesome. si pemilik kedai bunga pun ajarlah cara nak bagi kembang bagai. rupa-rupanya bila dah beli leraikan se atau dua kelopak kemudian rendam dalam air sehinga suku dari tangkainya means jangan sampai terendam kelopak bunga.  memang akan kembang mekar. no need to put panadol etc. cubalah sebab aku cuba memang jadi. so bila tiba hari nak guna potong lah tangkai sampai mana yang kita nak. macam aku lepas potong tangkai dan gubah cantik-cantik, sekali tangkai tu aku balut dengan riben lebihan buat kotak hantaran supaya bila genggam, tapak tangan dan jari jemari tak terkena duri. langkah berhati-hati ekoran tersangat excited dengan bunga mawar, masa pilih-pilih atas tangan kanan terkena duri. dah bercalar tangan. sarung cincin dalam keadaan tangan bercalar. ekeke.
.

p/s : sekuntum mawar merah, sebuah puisi, di bulan Februari.

love, PEREMPUAN CANTIK <3

Published with Blogger-droid v2.0.10

1 ulasan:

Mimie Najib berkata...

eeehh, muka i pun ada disitu? ^_^

murahnya bunga tuuu..kita time tunang x menyempat nak pegang2 bnga..hahaha.. nak hulur jari sarung cincin je.. :p